Sivut

tiistai 19. toukokuuta 2015

Maitlandin opiskelusta

Edellisessä postauksessa kirjoittelin Maitlandin pääperiaatteista, niinpä ajattelin seuraavaksi kirjoittaa millaista conceptin opiskelu on.

Maitlandin opettajat ja kaikki materiaali on imtas:sta (www.imta.ch) eli international maitland teachers association. Opetus tapahtuu Suomessa Lahden ammattikorkeakoulussa ammatillisena täydennyskoulutuksena. Opinnot kestävät yhteensä 3,5 vuotta, jos käy kaikki levelit peräkkäin. Leveleitä on yhteensä 3; 1, 2a, 2b ja 3. Aloitan syksyllä 2015 level 2a:n. Opetusta järjestetään samalla sisällöllä ympäri eurooppaa, joten opintoja voi suorittaa myös muissa maissa. Kansainvälinen koulutuskalenteri on imta:n nettisivuilla.

Maitlandia on toisinaan kritisoitu "rahalla pääsee" koulutukseksi, koska ensimmäiselle levelille pääsee kaikki halukkaat ja sen pääsee myös läpi, kun on läsnä opetuksessa.  Mutta seuraavilla leveleillä onkin sitten kokeet, jotka pitää suorittaa hyväksytysti, jotta pääsee seuraavalle tasolle. Kokeet on sekä teoria-, että käytännön osaamisesta. Meillä oli myös 1 levelillä kokeet, jotka olivat hyvää harjoitusta seuraavaa leveliä ajatellen ja toisaalta ne myös osoittivat selkeästi, että mitkä ovat omia heikkoja kohtia.

Koulutuskieli on englanti ja kaikki materiaali on englanniksi, mikä tekee vielä yhden lisähaasteen. Onneksi Jukka Kangas on kuitenkin 11 vuoden opiskelun jälkeen (ihan normaali aika maitland opettajaksi pääsemiseksi) sertifioitunut opettajaksi, joten seuraavan 1 levelin opetus on Lahdessa suomeksi, vaikkakin materiaali on edelleen englanniksi. Itse jatkan opiskelua englanniksi 2 levelillä.

Jukka piti myös meille joitakin osioita suomeksi ja siinä huomasi, kuinka vaikeatkin asiat olivat helpompia, kun ne esitettiin omalla äidinkielellä. Toisaalta taas intensiivisen englanniksi opiskelun jälkeen, on ollut todella helppoa lukea artikkeleita englanniksi tai etsiä tietoa suoraan englanniksi. Myös kaikki maailmanlaajuisesti fysioterapiassa käytettävät termit ovat tulleet ymmärrettävksi aivan uudella tavalla, mikä helpottaa tutkimuksien ymmärtämistä ja opiskelua jatkossa.

Ammatillisesti ensimmäinen leveli oli todella antoisa. Maitlandin conceptin ajatusmaailma oli mielestäni helppo omaksua. Erityisesti pidän sen tavasta lähestyä ihmistä kokonaisvaltaisesti, mutta samalla kuitenkin syventyen hyvin tarkkaan sen hetkiseen tärkeimpään ongelmaan.

Kurssilla opin todella hyvän ja  kattavan tavan alkuhaastatteluun eli ammattikielellä amanneeseen tekoon, mikä ohjaa terapiaprosessia kohti seuraavaa vaihetta. Maitlandin opeilla myös omasta terapian tekemisestä on tullut johdonmukaisempaa ja uudelleen testaamisen kautta näkee aina, että mikä vaikuttaa mihinkin oireeseen. Se taas puolestaan saa oppimaan uutta ja näkemään entistäkin selvemmin asioiden syy-seuraussuhteita.

Kurssilta on saanut paljon käytännössä hyödyllistä teoriatietoa ihan anatomiasta, fysiologiasta kuin kivusta ja ihmisen käyttäytymisestä. Tietysti olen opiskellut myös todella paljon uusia tapoja tutkia ja hoitaa asiakkaita. Yksinyrittäjänä minulle kurssien yksi anti on myös tavata kollegoita ja viettää heidän kanssaan aikaa viikko aamusta iltaan.


keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Maitlandin periaatteista

Kotisivuillani vierailleet ovat huomanneetkin, että olen käynyt manuaalisen terapian erikoistumiskoulusta Maitlandia level I ja 2a:n. Syksyllä 2016 aloitan level 2a:n. Nimi Maitland ei kuitenkaan sano juuri mitään, niin siksi ajattelin vähän valottaa, että mitä olen intensiivisesti jo parin vuoden ajan opiskellut.

Kyseessä on Maitland concept, joka tunnetaan myös manipulatiivisena fysioterapiana ja on euroopassa laajimmalle levinnyt manuaalisen terapian muoto. Maitlandin isä on australialainen manuaalisen terapiaan erikoistunut Geoffrey Maitland. Opetuskieli kurssilla ja materiaaleissa on englanti, niin siksi tämä teksti vilisee välillä englanninkielisiä termejä.

Nimi manipulatiivinen kuulostaa suomalaiseen korvaan, että vähänkö kuin manipulaatiota, mutta ei kuitenkaan oikeasti? Nimi tulee siitä, että Maitlandissa manipulatio on vain yksi osa hyvin kokonaisvaltaista hoitokonseptia, jossa ihminen huomioidaan psykofyysisenä kokonaisuutena. Tämä on muuten yksi syy, miksi minä olen erityisen ihastunut Maitlandiin. Konseptissa asiakas on keskiössä ja hänet huomioidaan kokonaisvaltaisesti niin tutkimisessa kuin hoidon suunnittelussa sekä toteutuksessa.

Maitlandin on konsepti sen vuoksi, että siinä on selkeät periaatteet, joiden mukaan manuaalista fysioterapiaa toteutetaan ("art of manual therapy). Seuraavaksi esittelen lyhyesti nämä pääperiaatteet sekä kerron, mitä ne merkitsevät minulle hoitotyössä.

Brick wall concept

Tämä tarkoittaa sitä, että terapeutin ajattelussa on yhtäaikaa teoreettinen tietämys asioista sekä asiakkaan kliininen presentaatio. Pääpaino on kliinisessä työskentelyssä, johon teoreettinen tietämys vaikuttaa.
Teoriatietoa ovat esimerkiksi anatomia, biomekaniikka ja fysiologia. Kliinistä tietämystä taas ovat asiakkaan oireet ja kipuhistoria. Terapeutin päässä siis yhdistyvät nämä molemmat tiedot, mutta pääpaino on kliinisessa kuvassa, koska me emme hoida teoriaa vaan asiakasta hänen oireineen. Teoria osaaminen yhdistyy Maitlandin kursseilla vahvasti käytännön työhön.

Clinical Reasoning eli Kliininen päättely

Kliinisessä päättelyssä hoidetaan fysioterapian keinoilla ongelmia, jotka on löydetty johdonmukaisen kliinisen päättelyprosessin kautta. Hoito ei ole siis yksittäisten löydösten hoitoa, vaan hoito on päättelyketjun tulos. Käytännössä ensimmäisenä teen asiakkaan alkuhaastattelun, jonka perusteelle teen fyysisen tutkimisen suunnitelma. Fyysisen tutkimisen suunnittelussa otan huomioon muun muassa mitä oireita haluan provosoida ja toisaalta taas mitä en, kuinka voimakkaita liikkeitä tutkimisessa kannattaa käyttää (voimakkaasti ärtynyttä ja nopeasti provosoituvaa oireistoa tutkitaan esimerkiksi lempeämmin) ja onko jotain erityistä varovaisuutta vaativia seikkoja. Fyysisen tutkimisen jälkeen on hoidon vuoro, jossa hoidon vaikusta arvioidaan toistamalla hoidon jälkeen keskeiset liiketestit fyysisestä tutkimisesta.

Assessment eli Arviointi

Maitland concept on jatkuvaa tilanteen arviointia. Arviointia ja uudelleen arviointia tehdään niin terapian kerran alussa, kuin sen aikana sekä terapian kerran jälkeen. Jokaisen 4 tai 5 kerran jälkeen olisi hyvä tehdä retrospektiivinen arviointi, jossa arvioidaan tilannetta ja hoidon onnistumista kokonaisuutena.
Mielestäni arviointi liittyy vahvasti juuri kliiniseen päättelyyn. Arvioinnilla on myös iso pedagoginen merkitys minulle, koska tekemällä esimerkiksi asiakkaalle uudelleen testauksen (eli tutkimuksessa oireita aiheuttaneen liikkeen) hoitoliikkeen jälkeen, tiedän mikä oikeasti vaikuttaa hänen oireisiinsa ja millä tavalla.

Treatment / Hoito

Asiakkaan hoitamisessa pyritään parhaaseen mahdolliseen liikkeen normalisointiin, mikä yhdistetään asiakkaan biopsykosiaaliseen viitekehykseen.  Biopsykososiaalinen viitekehys tulee vahvasti mukaan jo tutkimisen suunnittelussa tai viimeistään seuraavan kerran terapian suunnittelussa. Maitland conceptissa pohditaan liikkumisen normalisoinnin lisäksi oireiluille altistavia tekijöitä kuten liikekäyttäytymistä ja kipukäyttäytymistä sekä näiden tekijöiden vaikutusta hermoston tasolla, sekä fysiologisempia tekijöitä, kuten lihastasapainoa ja patobiologiaa kuten mikä kipumekanismi on kyseessä ja mikä on paranemisen taso (akuuttia kipua esimerkiksi hoidetaan eri tavalla kuin kroonista kipua).

Commitment to the patient eli Asiakkaan sitoutuminen fysioterapiaprosessiin

Maitland conceptin tärkein kysymys asiakkaalle on: Mikä sinun mielestäsi on sinun pääongelma tällä hetkellä? Asiakaskeskeisyyden ajatellaan myös sitouttavan asiakasta hoitoprosessiin, koska hänestä ollaan aidosti kiinnostuneita, asiakkaan sanomaan uskotaan ja halutaan tietää, mitä asiakas itse ajattelee omasta ongelmastaan. Tämä edustaa brick wall ajattelua ja sen kliinistä presentaatiota, sillä kysymys asettaa keskiöön asiakkaan yksilöllisen ongelman sekä kipu/sairaus kokemuksen.

Asiakkaan sitouttaminen ja asiakaskeskeisyys näkyy erityisen selvästi tavassa antaa asiakkaille ohjeita niin omaan toimintaan kuin terapeuttiseen harjoitteluun. Pelkistetysti ideana on pystyä antamaan 1-2 harjoitusliikettä, jotka vaikuttavat asiakkaan tärkeimpään ongelmaan.